Novica

21. maj 2015

MIKRO+POLO se po 25. letih poslavlja!

Vsaj takšen, kot ste ga poznali do danes.

Spoštovani kupci!


Naše podjetje je pred 25 leti ustanovil moj stric, Vojko Podgornik.  Iz prošenj po pomoči njegovih prvih kupcev, ki so želeli v Jugoslavijo uvoziti laboratorijske izdelke, se je rodila podjetniška ideja, in iz te ideje poslanstvo: rešiti kupcu vsak problem, s katerim se sreča pri eksperimentalnem delu v laboratoriju.

 

Smo družinsko podjetje, saj nas je v poslovanje vpletenih 11 članov družine in od leta 2006 je krmilo v rokah druge generacije. Danes smo največji dobavitelj za laboratorije v Sloveniji in največji proizvajalec laboratorijskega pohištva v regiji. Naš uspeh je plod dela 80 sodelavcev, ki z veseljem prihajajo na Zagrebško cesto 22 v Mariboru. Zavedam se, da je uspeh podjetja sorazmeren z zadovoljstvom zaposlenih. Spadamo med prvih 18 podjetij v Sloveniji, ki so prejela poln certifikat Družini prijazno podjetje, smo eni redkih, kjer se sodelavci vsako jutro srečamo na brezplačnem zajtrku in edini daleč naokrog, ki vsem zaposlenim nudimo neomejeno število dni plačanega dopusta.

 

Skrbimo pa ne le zase, temveč tudi za okolje, v katerem živimo. Že dlje časa smo ekološko usmerjeni; že nekaj let smo podjetje brez papirja, med seboj komuniciramo zgolj po elektronski poti. Za vse, kar moramo natisniti, pa uporabimo izključno ekološki papir. V naših akcijah »Očistimo slovenske laboratorije« smo v treh letih brezplačno uničili več kot 15 ton odpadnih kemikalij. Smo skromni in preprosti. Od nas ne boste dobili stenskega koledarja, ki bi krasil vaš laboratorij. Raje vsem slovenskim osmošolcem podarimo 25.000 slikovnih periodnih sistemov in jim tako popestrimo učenje kemije, pri vas pa se z veseljem oglasimo z ekološko pridelanim jabolkom in vam podarimo pristni štajerski nasmešek.

 

Smo edinstveni. Od leta 1995 izdajamo lasten katalog laboratorijske opreme, pribora in kemikalij; edini v slovenskem jeziku. Naše spletne trgovine ne zaklepamo z gesli; obseg izdelkov, njihova zaloga in končna cena so namreč vidni vsem obiskovalcem, status vsakega vašega naročila pa lahko z zgolj enim klikom preverite na naši spletni strani. V primeru, da do 12. ure naročite katerega izmed 250.000 izdelkov, ki jih v svojem programu ponuja Sigma-Aldrich, bo ta izdelek naš šofer še isti dan malo pred polnočjo pripeljal iz 700 km oddaljenega skladišča v Nemčiji …

 

In po petindvajsetih letih se poslavljamo. Poslavljamo se od nekaterih pravil in dogovorov, ki se jih v MIKRO+POLO že dlje časa držimo; čas je namreč za spremembe. Da jih lahko v celoti izpeljemo, potrebujemo tudi vašo pomoč. Naša obljuba in zaveza vam, dragi kupci, pa je, da bomo z uvedbo teh sprememb postali boljši – bolj učinkoviti in bolj kakovostni. Prepričan sem, da bomo tako pridobili vsi.

 

Živimo v letu 2015, ko je uporaba interneta del našega vsakdana, skrb za okolje in uvedba elektronskega poslovanja pa prehajata tudi v vsa javna podjetja, kar dokazuje nedavna obvezna uvedba e-računov. Sami letno za analizne certifikate, varnostne liste in navodila za uporabo porabimo več kot 80.000 listov papirja. Vsi naši dobavitelji svojim kupcem že več let omenjenih dokumentov ne pošiljajo, saj dostop do analiznih certifikatov, varnostnih listov in navodil za svoje izdelke omogočajo na njihovih spletnih straneh. Odločili smo se, da jim sledimo. Prepričani smo, da omenjena odločitev v vašem poslovanju ne bo povzročila večjih težav. Moji sodelavci bodo stopili v stik z vami in vam poslali natančnejša navodila, kako dostopati do želenih dokumentov.

 

Elektronsko poslovanje je s seboj prineslo tudi lažje naročanje izdelkov, ki jih potrebujete pri svojem delu. Potrebnih je le nekaj klikov, da naročilo iz vašega laboratorija avtomatsko zabeležimo v naš SAP sistem. Če smo pred desetletjem naročilo posameznega kupca prejemali enkrat tedensko ali na štirinajst dni, so danes med vami takšni, od katerih naročilo prejmemo tudi večkrat dnevno, kar nas seveda neizmerno veseli. Temu primerno se je povečala količina manjših naročil in posredno tudi količina paketov, ki jih dnevno pošljemo iz  našega  skladišča.  Lansko leto je bilo rekordno; poslali smo namreč skoraj 50.000 paketov. Zaradi prej navedenega smo primorani zaračunavati stroške obdelave in pošiljanja za manjša naročila. Za vsa naročila do vrednosti  100  EUR  (oddana  na  klasičen  način)  oziroma  za  vsa  naročila  do  vrednosti  50  EUR  (oddana preko spletne aplikacije market.mikro-polo.si) bomo tako obračunali 10 EUR stroškov. Da vas, naših rednih zvestih kupcev, s tem ne bi obremenjevali, smo se istočasno odločili tudi za optimizacijo dobav. To posledično pomeni, da vam bomo od sedaj naprej naročene izdelke dostavljali enkrat oziroma dvakrat tedensko. Tako boste od nas prejeli manj paketov, kar tudi za vas pomeni manj dela s prevzemi, kontroliranjem, ipd. in se s tem izognili prej omenjenim stroškom. Za nujne dostave še naprej velja, da jih bomo dostavili takoj.

 

Dobesedno pa se s 1. 6. 2015 poslavljamo od prodaje medicinskega potrošnega materiala in opreme. Naš slogan »vaš partner za laboratorij« naj odraža tisto, kar v resnici počnemo. Seveda bomo do konca izpolnili vse pogodbene obveznosti ali ostale dogovore, ki smo jih z vami morebiti sklenili.

 

Prepričan sem, da bomo z zgoraj navedenimi ukrepi izboljšali naše poslovanje in se tako še bolj zavzeto posvetili vam.

 

Na koncu pa mi dovolite, da vas s ponosom povabim v Frankfurt, na letošnji sejem ACHEMA, ki se bo odvijal od 15. do 19. junija. Na sejmu bomo na 60 m2 velikem razstavnem prostoru prvič predstavili našo novo linijo laboratorijskega pohištva, pod  blagovno  znamko  LAB  INTERIOR.  Z  vedno  več  dobljenimi  projekti opremljanja laboratorijev v sosednji Avstriji in na Hrvaškem smo namreč sprejeli odločitev, da je čas, da se predstavimo svetovni javnosti in tudi sami pripomoremo k rasti slovenskega gospodarstva.

 

Zahvaljujem se vam za vaš čas, dolgoletno sodelovanje in razumevanje ter vam še naprej želim lep in uspešen dan. Za vsa morebitna pojasnila sem vam z veseljem na voljo.

 

Vaš Marko Podgornik,
direktor

 

 

Maj, 2015